Lezay
 (12 km)
Lezay is een boerendorp met een hele leuke wekelijkse markt. Deze markt ademt nog helemaal de sfeer van het landelijke Frankrijk. Je kunt er van alles kopen, zelfs geitjes en kippen. Maar dat vinden wij Nederlanders dan weer zielig. Ook heeft Lezay een van de grootste Franse veemarkten.Melle (14 km)

Melle is een levendig dorpje met een oud centrum. Door het centrum is een wandeling uitgezet en ook rondom Melle is een wandeling van 6 km door een (bekroond) Arboretum en langs de zilvermijnen die u ook kunt bezoeken. Het meest bijzondere in Melle is de "triade Romane"  drie oude kerken, waarvan de St. Hilaire zelfs op de Unesco werelderfgoed lijst staat. In deze kerk worden ieder voorjaar klassieke concerten gehouden. In Melle zijn leuke restaurantjes en winkeltjes. Ons favoriete lunch restaurant is Café Boulevard. Hier is 's avonds ook vaak live muziek. Ook in de rest van Melle zijn vaak straatconcerten, vooral in de zomermaanden.

Celles-sur-Belle (14 km)

"La Belle" heeft een prachtig oud klooster. Al in de 11e eeuw gebouwd, vernietigd en in de 17e eeuw herbouwd in gotische stijl. Van Celles-sur-Belle naar Melle ligt een oude spoorlijn die nu als fiets- en wandelpad dienst doet.

 Ook is hier het maison des fromages de chèvre te vinden. Hier worden dagelijks verschillende workshops georganiseerd en kunnen de verschillende geitenkazen geproefd worden.

Niort (35 km)

Is de hoofdstad van het departement Deux-Sèvres en ligt aan de oevers van de Sèvre Niortaise. Het heeft een mooi middeleeuws centrum met pittoreske straatjes met oude huizen, waaronder vakwerkhuizen. Een leuke stad om te wandelen maar zeker ook te winkelen met boetiekjes en warenhuizen en ook hier weer een grote markt in de overdekte hallen.

 In het centrum ligt een groot park met een speeltuintje en fonteinen waar kleine kinderen lekker kunnen spetteren. Langs de Sèvre loopt een wandelroute en daar is ook een speeltuin. 

Poitiers (40 km)
Poitiers is de hoofdstad van het Vienne-departement. De stad heeft een oud centrum, veel kerken en andere bezienswaardigheden, een universiteit en natuurlijk Futuroscope. Daarnaast is het heel gezellig om een terrasje te pakken of lekker te shoppen. Bij het office de tourisme kan een wandelroute gevraagd worden waarmee je langs de oude vakwerkhuizen en de mooie huizen en kerken kunt wandelen. 

Parthenay (50 km)
Parthenay wordt (door trotse bewoners) ook het Carcassonne van de Poitou genoemd en is de hoofdstad van de Pays de Gâtine en een prachtig middeleeuws stadje. Meer dan dertig verdedigingstorens, vier toegangstorens en de één kilometer lange verdedigingswal maken van Parthenay een soort tweede Carcassonne.
 De kleine, slingerende straatjes die zo kenmerkend zijn voor middeleeuwse steden voeren langs vakwerkhuizen met originele baksteen en Romaanse kerken, zoals de kerk Parthenay le Vieux.La Rochelle (100km)

Is een fantastische havenplaats aan de Atlantische Oceaan. Het heeft een gezellige sfeer en heerlijke restaurantjes langs de haven. Vele mooie gebouwen om te bekijken of langs te wandelen maar ook hier veel leuke en zeker ook chique winkels. En natuurlijk het Aquarium, een attractie voor jong en oud.

Ile de Ré

Vanaf La Rochelle kunt u over een grote brug naar Ile de Ré, een romantisch en in de zomer ook wel trendy eiland waar de Franse jetset haar vakantie doorbrengt. Het is er prachtig fietsen, van het ene schattige dorpje naar het volgende.

 Onderweg kun je rustig stoppen bij een oesterfarm en uitkijkend over de oesterbanken heerlijk genieten van de oesters of andere lekkere gerechten. Een andere aanrader is de markt in La Flotte. In juli en augustus is deze markt elke dag te vinden op een middeleeuws plein en kun je hier de lekkerste kazen, worsten, zeevruchten, groente, fruit en brood vinden voor een lekkere picknick op het strand. Een dagje Île de Ré is een echte aanrader!

Marais Poitevin

Op 45 minuten rijden ligt het grote gebied "Marais Poitevin" ook wel het groene Venetië (Venise Verte) van Frankrijk genoemd. Dit is een enorm natuurgebied met kanalen en polders. Een exotisch hollands polderlandschap perfect voor wandelingen, fietstochten, paard rijtochten maar toch vooral punter tochten, het lokale bootje. Voor meer informatie over dit natuurgebied, zie onderstaande (Franstalige) websites
www.parc-marais-poitevin.fr

www.marais-poitevin.com

© 2008 - 2021 Le Petit Chaillot